hardama.com

anesthesiologists rating
forum
anesthesiologists toolbox
complications in anesthesia
anesthesia by subspecialties
my anesthesia
types of anesthesia
anesthesia workup
what is anesthesia
who is the anesthesiologist

הרדמה מיילדותית

הרדמה מיילדותית

 

הריון כרוך בשינויים פיזיולוגים משמעותיים מאד בכל מערכות הגוף.
שינויים אלה כוללים-

-          עליה משמעותית בתפוקת הלב (עולה) ולחץ הדם (יורד מעט),

-          עליה בנפח הנשימה וקצבה,

-          עליה בתצרוכת החמצן של הגוף,

-          עליה בנפח כדוריות הדם והפלסמה (עולים), ירידה ברמת טסיות הדם ושינויים ברמת גורמי הקרישה

-          שינויים אנזימטים – למשל ירידה ברמת האנזים כולינאסטרז שמפרק מרפה שרירים המשמש בהרדמה (סקולין).

-          וכן שינויים מטבולים והורמונלים.

שינויים אלה הם בעלי השלכות מהותיות על ההרדמה ובין השאר משתנים הרגישות לחומרי הרדמה שונים וההשפעות הפיזיולוגיות של חומרים אלה.

חלק מהשינויים הקשורים בהריון שמים את האישה ההרה בסיכון רב יותר בהרדמה כללית בהשוואה להרדמה אזורית. למשל,

-          הסיכון לאספירציה של תוכן קיבה (עליית תוכן קיבה במהלך השריית הרדמה לכיוון דרכי הנשימה והווצרות דלקת ריאות קשה) הוא מוגבר בנשים הרות עקב שינויים בטונוס הסוגר הוושטי התחתון. מסיבה זו במהלך הלידה מומלץ לשתות מים צלולים (לא לאכול), וכנ"ל לפני ניתוח קיסרי עד שעתיים לפני הניתוח. כמו כן מומלץ מתן חומרים המפחיתים את חומציות ונפח מיץ הקיבה טרם הרדמה.

-          בצקת של דרכי האויר בהריון יכולה להקשות על צנרור קנה במהלך הרדמה כללית, דבר שמעלה את שיעור הסיבוכים בסוג זה של הרדמה. שיעור התמותה בהרדמה מיילדותית כללית גבוה פי 17 בהרדמה כללית בהשוואה להרדמה אזורית.

מהטעמים הללו ישנה העדפה לבצע ניתוחים קיסריים בהרדמה אזורית אלא אם כן ישנה התוויית נגד לביצוע הרדמה אזורית או סיבה אחרת לביצוע הרדמה כללית (למשל מקרה חרום דחוף המסכן את האם או את העובר כדוגמת כריכת חבל הטבור סביב צוואר העובר , קרע של הרחם או דימום מסיבי לאחר לידה.

מצבים פתולוגים מסויימים הקשורים בהריון, למשל רעלת הריון, תסמונת HELLP, הפרדות שליה, שליה נעוצה, שליית פתח, וכו' הינם בעלי השלכות על בחירת סוג ההרדמה ואופן ביצועה.

מצבים פתולוגים הקיימים בלי קשר להריון, למשל מחלת לב קונגניטלית, הפרעה ריאתית, הפרעות הורמונליות וכו' הם בעלי השלכות משמעותיות על הרדמה ואלחוש אפידורלי, בייחוד לאור השינויים המשמעותיים המתרחשים באופן תקין בנשים נורמליות אך יוצרים אפקט מסוכן בנשים בעלות מחלות לב וריאות קיימות.

הרדמה בהריון מצריכה הבטחת בריאותם הן של האם והן של העובר. זה מצריך המנעות משימוש בחומרי הרדמה בעלי השפעה משוערת שלילית על התפתחות העובר בניתוחים המתבצעים בעיקר בשליש הראשון והשני להריון (למשל תרופות מקבוצת הבנזודיאזפינים כדוגמת מידזולם, או גז ההרדמה N2O שנמצא במחקרי חיות כבעל השפעה שלילית על התפתחות העובר).

כמו כן במהלך הלידה או הניתוח הקיסרי על המרדים להבין את השפעות חומרי ההרדמה השונים על אספקת הדם לרחם ולשיליה ועל כן על אספקת החמצן לעובר, ועליו לתכנן את ההרדמה באופן שתאפשר יילוד העובר במצב עירני עם יכולת נשימה עצמונית.

 

אתם כאן: דף הבית הרדמה לפי תחום הרדמה מיילדותית