hardama.com

anesthesiologists rating
forum
anesthesiologists toolbox
complications in anesthesia
anesthesia by subspecialties
my anesthesia
types of anesthesia
anesthesia workup
what is anesthesia
who is the anesthesiologist

תפקידי הרופא המרדים

מרדים- anesthesiologist 

המרדים הוא רופא מן המניין בעל תואר דוקטור לרפואה (7 שנות לימודי רפואה כללית). מרדים מומחה עבר בנוסף התמחות בת 5 שנים לפחות בתחום ההרדמה.

תפקידי המרדים במהלך ההכנה להרדמה, ההרדמה ובתקופה שלאחריה הם רבים ומגוונים.

בתקופה הטרום ניתוחית המרדים פוגש את המטופל ומשיג מידע הנוגע למצבו הרפואי, ניתוחים/הרדמות בעבר, תרופות קבועות, נתונים פיזיים, בדיקות מעבדה ודימות, ובדיקה גופנית. המידע המושג ממפגש זה הוא קריטי ל"תפירת" הרדמה מתאימה לחולה הספציפי ולפרוצדורה הספציפית.
כחלק ממפגש זה נותן הרופא המרדים מידע למטופל על המהלך הצפוי בהמשך, וכותב הוראות רפואיות למטופל ו/או לצוות המטפל (אחיות, רופאים כירורגים וכו') לגבי ההכנה בתקופה ובימים שלפני הניתוח/פרוצדורה על מנת להביא את המטופל לפרוצדורה במצב האופטימלי.

הרדמה הוא מצב פעיל מאד ומתמשך. הסברה הרווחת לפיה הרופא המרדים מזריק חומר הרדמה בתחילת הניתוח ולאחר מכן קופא על שמריו היא שגויה מן היסוד. מדובר ברצף מתמשך ומורכב של פעולות במהלך הפרוצדורה כולה.

במהלך ההרדמה המרדים אמון על הרדמת החולה וכן ניטור וטיפול בכל האספקטים הרפואיים מלבד הפעולה הטכנית הכירורגית עליה אחראי הכירורג. אספקטים אלה הם רבים וקריטיים לבריאות החולה ומשתנים מאד לפי מצבו הרפואי של החולה, הפרוצדורה, וסוג ההרדמה. הם כוללים-

-        שליטה בפרמטרים של מערכת הנשימה-חמצון ופינוי פחמן דו חמצני. אדם ער שאינו תחת השפעת תרופות הרדמה, הנושם באופן ספונטני וטבעי שומר על פוטנטיות דרכי האויר שלו (המעבר מן הפה ועד הריאות) ובתהליך הנשימה שומר על חמצון נאות ופינוי פחמן דו חמצני מהגוף. אדם המצוי בהרדמה כללית אינו נושם לרוב בכוחות עצמו ועל כן נדרשת הנשמה. לצורך הנשמה נדרש שימוש באביזרים המאפשרים שימור פוטנטיות נתיב האויר, וכן שימוש במכונת הנשמה המאפשרת ניפוח מכני של הריאות. במהלך הרדמה והתעוררות מהרדמה יתכנו השפעות שונות על תפקוד מערכת הנשימה המצריכות התערבות המרדים.

-        שליטה ב"מצב ההמודינמי"- לחץ הדם, תפוקת הלב, קצב ומקצב הלב ופרמטרים שונים נוספים הקשורים לפיזיולוגיה של מערכת הלב וכלי הדם. השליטה הזו מסתבכת לאור פעולת חומרי הרדמה שהם בעלי השפעה משמעותית על מערכת זו וכן לאור מצבו הרפואי הבסיסי של המטופל והשפעת הניתוח. על הרופא המרדים "לתפור" את סוג ההרדמה, מהלך ההרדמה, תום ההרדמה, והמהלך הבתר ניתוחי בהתאם למצב החולה.

-        מתן נוזלים ומוצרי דם- מתן נוזלים (על סוגיהם והרכביהם השונים) ומוצרי דם (תאי דם אדומים, טסיות דם, גורמי קרישה) נקשר לתפקוד מערכות גופניות רבות בינהן מערכת הלב וכלי הדם, המערכת ההמאטולוגית- יכולת נשיאת חמצן ע"י כדוריות הדם האדומות, תפקוד טסיות הדם וקרישת הדם. מערכות אלה עשויות להיות פגועות בחולים מסוימים ולעיתים עוברות שינויים מהותיים כתוצאה מהפרוצדורה הכירורגית. על המרדים לצפות את השינויים ולטפל בהתאם.

-        שליטה בחום הגוף של החולה- זו נעשית באמצעות כיסוי אחראי של החולה, שימוש במכשור לחימום החולה הכולל כיסויים מחממים, חימום הנוזלים הניתנים לחולה, שימור לחות וחום מערכת הנשימה וכו'. טמפ' החולה מנוטרת במהלך ההרדמה ושינויים בה יכולים להעיד על מצבים פתולוגים ולעיתים מסוכנים. על המרדים למנוע שינויים אלה ולטפל במצבים הנגזרים או גורמים לשינויים אלה.

-        בניתוחים ספציפים על הרופא המרדים לשלוט בפרמטרים הפיזיולוגים הספציפים לניתוח- למשל בניתוחים נוירוכירורגים נדרשת שליטה בלחץ התוך גולגולתי ובזילוח הדם למוח, בניתוחים עיניים נדרשת שליטה בלחץ התוך עיני, בניתוחים ווסקולרים נדרשת התייחסות לפעולות כירורגיות שהן בעלות השלכות על חוט השדרה, הכליות ועוד. בהקשר זה ישנם תחומים רבים מאד עליהם אמון הרופא המרדים, ספציפית למטופל ולפרוצדורה הכירורגית, עליהם לא נוכל לפרט במסגרת זו.

הרופא המרדים נדרש להפגין ידע אבסולוטי בפיזיולוגיה של מערכות הגוף השונות ובפרמקולוגיה של מגוון רחב של תרופות, לנטר באופן פעיל את מצב החולה ולהגיב במהירות ובהתאם למצב.

הרופא המרדים מבצע במהלך הרדמה שגרתית פעולות רבות שהינן מצילות חיים ושבלעדיהן חייו של החולה מצויים בסכנה, ומכאן חשיבותו הרבה לבריאות החולה. 

תפקידי המרדים

המרדים הוא גם הרופא האחראי על חדר ההתאוששות, בו המטופל שוהה לאחר הניתוח למשך מספר שעות, ולעיתים יותר מכך. מדובר בתקופה רגישה המועדת לסיבוכים ועל המרדים לגלות ידע והבנה הן בהיבט ההרדמתי והן בהקשר הכירורגי .  המרדים אחראי גם על שחרור החולים לביתם (במסגרת אשפוז יום) או אל מחלקת האם. 

כחלק מתפקידי המרדים סביב הניתוח הוא אמון גם על תחום הטיפול בכאב חריף. המרדים פעיל במתן הנחיות לטיפול בכאב בתר ניתוחי בתרופות תוך ורידיות ובאמצעות הרדמה איזורית. מרדימים רבים פעילים גם במסגרת מרפאות הכאב המיועדות בעיקר לטיפול בסינדרומי כאב כרונים. 

מרדימים מהווים נדבך מרכזי גם במסגרת יחידות טיפול נמרץ. טיפול נמרץ היא תת התמחות "טבעית" ממקצוע ההרדמה (אורכת שנתיים נוספות). רבים ממנהלי היחידות לטיפול נמרץ בעולם הינם מרדימים. 

הסרטון הבא מדגים נגיעות מתחום ההרדמה:

שתף...

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
אתם כאן: דף הבית תפקידי המרדים