הרדמה לניתוחי עיניים בתינוקות וילדים
- פרטים
- נוצר ב 02 אוגוסט 2013
- נכתב על ידי דר' גרג'י יונתן
- כניסות: 62111
מחלות עיניים שונות בילדים עלולות להיות נלוות למצבים סיסטמים מורכבים ועל כן נדרשת הערכה טרום ניתוחית מקיפה. ילד המועמד לניתוח עיניים או לבדיקת עיניים תחת הרדמה כמעט תמיד מצריך הרדמה כללית או סדציה עמוקה. חסם עצבי רטרובולברי/פריבולברי נעשה לעיתים לשיכוך כאב שלאחר הניתוח.
מספר דגשים חשובים הם בולטים בעיקר בניתוחי עיניים – PONV- post operative nausea and vomiting- בחילות והקאות לאחר ניתוח, Emergence agitation- התנהגות לוחמנית בהתעוררות, טיפול בכאב שלאחר הניתוח, Oculo-Cardiac reflex (OCR)- הרפלקס העיני-לבבי. תוכלו להרחיב בפיזיולוגיה העינית ובהקשרים אלה בדף על הרדמה בניתוחי עיניים.
מגוון סינדרומים כרוכים בהפרעות עיניות בשילוב הפרעות במערכות גוף חיוניות למרדים. תוכלו להרחיב על כך בדף מחלות רקע והרדמה בילדים.
השליטה בנתיב האויר בניתוחי עיניים נעשית באמצעות מסכת פניםקרא עוד..., LMA-Laryngeal Mask Airwayקרא עוד... או טובוסקרא עוד..., בהתאם למשך הניתוח, האפשרות לשתף את אזור נתיב האויר בין הכירורג והמרדים, סיבוכים צפויים במהלך הפרוצדורה, וצורך בהעדר תנועה מוחלט (ניתוחים המצריכים שיתוק שרירים במהלך הפרוצדורה, בדגש על ניתוחים פתוחים של גלגל העין.
בדיקת עיניים תחת הרדמה- Examination under anesthesia
בדיקה תחת הרדמה יכולה להדרש כאשר הילד צעיר מכדי לשתף פעולה או אינו משתף פעולה מסיבות אחרות. לרוב משתמשים בהשראת הרדמה באמצעות מסכה תוך שימור נשימה ספונטנית. שימור ההרדמה נעשה באמצעות אדי הרדמה הניתנים דרך באמצעות מסכת פניםקרא עוד... או LMA-Laryngeal Mask Airwayקרא עוד.... רוב חומרי ההרדמה מפחיתים את הלחץ התוך עיני ועלולים לשנות תוצאות בדיקת לחץ תוך עיני (הערכת גלאוקומה) ולכן בדיקה זו נעשית לעיתים תוך התעוררות הילד.
ניתוח לתיקון פזילה- Strabismus correction surgery
מדובר בניתוחים אקסטרא-אוקולרים (מחוץ לגלגל העין) הנעשים בד"כ בהרדמה כללית. בתחילת הניתוח נעשה לעיתים קרובות תמרון FDT- forced duction test –במהלכו המנתח מניע את גלגל העין בכיוונים שונים על מנת להעריך את התכונות האלסטיות של המבנים התומכים בגלגל העין. נדרשת התאמה של חומרי השראת ההרדמה על מנת לא לפגום באיכותה של בדיקה זו.
ניתוחים לתיקון פזילה כרוכים בד"כ בשינוי מיקום התחז של שריר אקסטרא-אוקולרים האחראים על תנועת גלגל העין, או קיצור של שריר כזה, על מנת לאזן את מנח העין. ניתוח זה ידוע כבעל נטיה משמעותית לשפעול הרפלקס האוקולו-קרדיאלי (הווצרות האטה משמעותית בקצב הלב עד כדי דום לב) מה שמצריך עירנות מצד המרדים ותקשורת בינו לבין המנתח. עם הופעת הרפלקס מופסקת הפעולה הכירורגית. במקרים מסויימים יש צורך בטיפול תרופתי מהיר.
שמירה על נתיב אויר פתוח והנשמת החולה נעשית באמצעות שימוש ב-Flexible LMAקרא עוד... או RAE oral tubeקרא עוד....
שכיחות בחילות והקאות לאחר ניתוח זה היא משמעותית והמרדים נדרש לטפל בחומרים מונעים (סטרואידים וחומרים מונעי בחילה והקאה) וכן להשתמש בשיטת הרדמה שתצמצם את השכיחות של תופעה זו (למשל TIVA-total IV anesthesia- הרדמה תוך ורידית ללא שימוש בגזי הרדמה וכן המנעות ממשככי כאב נרקוטים).
סיבוכים- סיבוכי הרדמה כללית, רפלקס אוקולו-קרדיאלי, זיהום, דימום, פגיעה במבנים עיניים סמוכים.
פתיחת תעלת דמעות חסומה- lacrimal duct procedure /Dacryocystorhinostomy
חסימה/הצרות של תעלת הדמעות (nasolacrimal duct stenosis) שכיחה יחסית בתינוקות וילדים.
פתיחת התעלות באמצעות תיל דק היא פרוצדורה קצרה שנעשית בהרדמה כללית. אבטחת נתיב האויר נעשית בד"כ באמצעות LMA-Laryngeal Mask Airwayקרא עוד....
במידה ופרוצדורה זו נכשלת, נעשית Dacrocystorhinostomy שהיא פרוצדורה ממושכת יותר המצריכה אבטוח נתיב האויר בצנרור קנה.
בשתי הפרוצדורות יכולים להצטבר דם והפרשות בחלל הלוע. אלה עלולים לזלוג לכיוון מיתרי הקול ולגרות לרינגוספזם (סגירת מיתרי הקול ודום נשימה חסימתי). המרדים נדרש להשיג מנח שימנע את זליגת ההפרשות לכיוון מיתרי הקול, להניח פד בתוך חלל הלוע טרם תחילת הפרוצדורה לספיגת ההפרשות, ולבצע שאיבת ההפרשות לפני הוצאת צינור ההנשמה.
הטיפול בכאב בתר ניתוחי מבוסס על תרופות תוך ורידיות נרקוטיות ושאינן נרקוטיות (למשל אקמול).
סיבוכים- סיבוכי הרדמה כללית.
ניתוח לתיקון פטוזיס (צנחת עפעף)- Ptosis repair
פטוזיס הינה צניחת עפעף. היא יכולה להיות מולדת או נרכשת ובמקרים מסויימים להביא לעין עצלה (amblyopia) עקב העדר גירוי לרשתית בעין זו. במקרים אלה יש להתייחס למקרה כמצב המחייב טיפול דחוף. במקרים אחרים- הניתוח יעשה מאוחר יותר, בילדות. הניתוח נעשה בהרדמה כללית.
קרא/י על סיבוכים בהרדמה כללית.
ניתוח לתיקון קטרקט (יירוד)- Cataract extraction
קטרקט מתבטא בעכירות של עדשת העין. בילדים קטרקט יכול להיות מולד, פוסט-טראומטי או מטבולי במקורו. קטרקט מולד מצריך ניתוח מוקדם כדי לאפשר גירוי של הרשתית ומניעת עין עצלה (amblyopia). יש להעריך את התינוק לנוכחות מחלות במערכות נוספות. גילו הצעיר מעלה את הסיכון שבאפניאה (הפסקת נשימה) שלאחר הרדמה כללית.
קרא/י על סיבוכים בהרדמה כללית.
אנוקליאציה של העין- Enucleation
גידול תוך עיני (למשל רטינובלסטומה), גלגל עין קרוע או חבלה עינית, וכן זיהומים כרוניים או חוזרים או כאבים בעין שאינה מתפקדת מצריכים לעיתים הוצאה של גלגל העין. ההרדמה היא כללית. סיכונים במהלך ההרדמה כוללים את הרפלקס העיני-לבבי (oculo-cardiac reflex) המסכן בהאטת קצב הלב עד כדי דום לב.